نخود سرشار از بسیاری از مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین، فیبر و پتاسیم است. نخود پاییزه کرمانشاه سرشار از فیبر و فولات است و منبع خوبی از پروتئین و ویتامین ها و مواد
معدنی مانند پتاسیم، آهن، مس و منیزیم است.
سایر ویتامین ها و مواد معدنی قابل توجه در نخود خشک عبارتند از سلنیوم، روی، کولین و کلسیم.
نخود همچنین منبع خوبی از ویتامین های گروه B (فولات و تیامین) و مواد معدنی مانند منیزیم، فسفر و پتاسیم است.
نخود نیز سرشار از پروتئین است. همچنین حاوی روغن نیست. گویی این کافی نبود، نخود خشک نیز حاوی ایزوفلاون (daidzein) است.
نخود سرشار از نشاسته، فیبر، آنتی اکسیدان، کاروتن و پروتئین است. نخود نسبت به سایر حبوبات از نظر ویتامین C غنی تر است. علاوه بر ویتامین C موجود در آن؛
حاوی مواد معدنی مانند ویتامین A، ویتامین B، آهن، فسفر و پتاسیم است.
از آنجایی که چرخه زندگی آن کوتاه و قابل مشاهده است، در تحقیقات ژنتیکی گرگور مندل بسیار مفید بود.
از نخود در بسیاری از غذاها و سوپ ها استفاده می شود. نخود فرنگی را می توان به صورت تازه، در غذاهای مختلف تهیه کرد، و همچنین به صورت خشک، منجمد،
کنسرو شده و برای مصرف در آینده مصرف کرد. نخود خشک نسبت به نخود تازه از نظر پروتئین و نشاسته غنی تر است. با این حال، نخود تازه هضم راحتتری دارد.
وقتی به عنوان نخود تازه مصرف شود، نیازی به استفاده از روش پخت و پز از قبل نیست، زیرا محتوای آب آن بالا است. می توان آن را به طور مستقیم پخت. اگر قرار
است نخود خشک به صورت غلات پخته شود، باید مانند سایر حبوبات از قبل در آب خیس شود. مانند سایر غذاهای تفاله دار، سیری بالایی دارد. آرد نخود از آسیاب
کردن دانه های خشک نخود به دست می آید. این آرد به دلیل خواص تغذیه ای به غذاهای کودک اضافه می شود.